16 Ocak 2013 Çarşamba

ANALİZ VE ŞEMA GÖSTERİMİ

   Arena programını tercih etmemdeki en güzel özelliklerden analiz konusunu bugün sizlere anlatmaya çalışacağım.

         Bilirsiniz satranç demek analiz demektir. mevcut konumu düşünüp yapılması en mantıklı olanı seçmek satranç oynamanın temelidir.

         Satranç GUİ leri bu analiz işlerini satranç motorlarını kullanarak yaparlar. satranç motorlarının özelliklerini elo güçlerini ve birbirlerine karşı olan mücadelelerini aşağıdaki bağlantıya tıklayarak görebilirsiniz.


http://computerchess.org.uk/ccrl/4040/



       Forumlarda bazen sık sık hangi motorun daha güçlü olduğuna dair tartışmalar görüyorum. hatta bazı tartışmalar resmen falanca motor filanca motoru döver gibi yada iki motoru yarıştırdım şu kazandı gibi vs vs vs ...
         İnsanların bu kadar bu motor işine neden kafayı taktıklarını anlamış değilim. Özellikle ben insanların Satrancı insn gibi oynamalarını isterim. Bir makine gibi duygusuz değil.  Çünkü oynarken hata yapma ihtimalim de olmalı. Yanlış hamleler yaptığımda kalbimin biraz fazla çarpması, heyecanlanmam, sevinmem, üzülmem satrancı güzel yapan duygulardır. Hatalarımı düzeltmem için kendime yeni yollar fırsatlar aramalıyım.

          Bu yüzden Mynet satranç odasındaki Satranç motoru yada programı kullanarak oyun oynayan arkadaşlarım umarım bu yazıyı bir gün okuma şansını yakalarlar. Çünkü bir bilgisayar gibi doğru hamleleri sıralayıp en doğrusunu seçmek, duygularımızı ve damak tatlarımızı yok sayarak mineral ve protein bakımından en zengin ancak hiç de lezzetli olmayan yemeği her gün üç öğün yemek gibidir.

        Neyse bu kadar felsefe yaptıktan sonra kendimizi geliştirmek için motorları ve analiz seçeneklerini nasıl kullanabiliriz onu anlatalım.

Arena programının içinde yüklü olarak gelen bazı motorlarımız vardır. Bunlara şu resimlerden yararlanarak ulaşabiliriz.
 
Üzerine tıklayarak büyütebilirsiniz. 

Bu ekrandan İstediğiniz motorları seçebilirsiniz ve burada olmayan motorları da internetten indirerek buraya eklemeniz mümkündür. Varsayılan motor olarak SOS 5.1 motoru yüklüdür. Bence sadece bu da olsa yeterli çünkü benim işimi görmektedir. 

OKLARI KULLANMA

Elbette Programımız motorları kullanarak analiz yapacak ama en mantıklı hamleleri okuyarak görmek bize sıkıcı gelebilir bize mantıklı hamleleri oklarla göstersin . Haydi resmimizi inceleyelim 




Bu ayarları yaptıktan sonra penceremizi uygula ve tamam yaptıktan sonra kapatabiliriz artık doğru hamleler bize oklar ile gösterilecek 


Ama ne zaman ?




Resmi inceleyelim 
 

analizi hesaplattırdıktan sonra hamleyi yapmadan önce analiz düğmesine tekrar tıklayarak analizi kapatın aksi halde her hamleden sonra motor analiz üretmeye devam ederek size ipucu vermeye devam edecektir. o zaman kendimizi geliştiremeyiz değil mi ?




ANALİZLERDEKİ VARYASYONLARI NASIL GÖREBİLİRİZ.

Bu konu benim çok önemsediğim bir konu. Yine Arena Programının yapımcısı bu konuya çok güzel bir çözüm düşünmüş Ama açıklama koymayı unutmuş sanırım. benim bu özelliği programda buluncaya kadar göbeğim çatladı :) size de anlatayım tabii.

varyasyonları görmek için  için varyant tahtasını kullanabiliriz bunun için üç farklı yolumuz var bunlardan 1. si Analiz et tuşuna bastıktan sonra CTRL+F12 tuşlarına basabilirsiniz.






2. yol ise Ayarlar düğmesinden VARYANT TAHTASI butonuna basmaktır.






3. yol ise Analiz et butonuna faremizin sağ tık ile basmaktır. 










Bu ekranda olası varyantların hamlelerini tek tek izleyebilir sonucun nereye gidebileceğini kestirebilirsiniz








Bu günlükte bu kadar. Diğer yazımızda işleme seçeneklerini anlatacağım. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere










1 yorum:

  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil