8 Eylül 2017 Cuma

Chessx Harika Bir Satranç Database

CHESSX YENİLENDİ

Merhaba sevgili satranç sevlerler. Bu gün başka bir satranç programını daha size tanıtmaktan mutluluk duyacağım.

Chessx uzun zamandır takip ettiğim bir programdı. Çünkü işlevsel, düzenlenebilir arayüzü  ve dinamik yapısı ile benim gönlümü fethetmeyi başardı.


Programı indirmek için http://chessx.sourceforge.net/node/3  sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bilgisayarınıza ve işletim sisteminize uygun olan sürümü tıklamanız indirmeniz için yeterli olacaktır.

Beni en  fazla cezbeden yanlarını sizlere sıralayacağım ama önce programın geçmişinden biraz bahsetmek istiyorum. Chessx te aslında bir scid klonu. Yani scid in kaynak kodlarını kullanıyor. içimden şöyle demek geliyor " Bu scid ne programmış arkadaş yaa. Kodlarını eline alan herkes farklı güzellikte bir program üretiyor." 

Scid kendi başına zaten mükemmel bir satranç veritabanı. Hatta son zamanlarda en fazla kullandığım program. Peki Scid varken neden chessx e şans vereyim diye sorarak denememeyi tercih ederseniz çok şey kaçırmış olacaksınız baştan söyleyeyim.

Öncelikle iconları çok mükemmel hazırlanmış. Bu tarz programları kullanmamış biri bile iconlardan programın içinde yolunu bulur eminim. 

Aynı Scid gibi modullerden oluşuyor(analiz penceresi, çoklu veritabanı listesi, açılış ağacı vs...)  ve bu modülleri programın içinde kendinize göre yerleştirip dizayn edebiliyorsunuz.  

Duplicate özelliği ile herhangi bir pozisyonu anında çoğaltarak farklı devam yollarını farklı tahtalarda inceleyebiliyorsunuz. Bu scid de ve diğer programlarda olmayan bir özellik ve ben buna bayılıyorum.

Programın içinde anında ok çizebilir ve kareleri renkli işaretleyebilirsiniz. Antrenörler için mükemmel bir özellik. Çocukların konuyu anlamasını müthiş arttırıyor. Hatta o işaretlemeler ile eğitim pgn leri hazırlayabilir ve hamleler arasına notlar yazabilirsiniz. 

Ekran görüntüsü alması da ayrı bir güzellik.  Bu özellik ile aktif tahtanın ve işaretlemelerin anlık görüntüsünü bir tuşla kaydedebiliyorsunuz. Sonra bu görüntüleri bir metin dosyasına anında yapıştırıp çocuklar için çıktılar alabilirsiniz. 
Bu özellik aslında olmasa da olur. Çünkü internetten indirebileceğiniz herhangi bir ekran yakalama aracı ile de aynı işi yapabilirsiniz. Örneğin http://www.gezginler.net/indir/greenshot.html
Ama bu özelliğin program içine eklenmiş olması gerçekten beni çok mutlu etti.

Yine diğer programlar gibi pozisyonlar kurmanıza ve bu pozisyonları oynayabilmenize izin vermesi ve analiz yapabilmesi ise başka birçok  güzelliği. Ayrıca kendi motorlarınızı da ekleyebilmenize olanak ta sağlıyor. Ayrıca son sürüme fics e bağlanmak için bir bölüm de eklemişler. Yanı online olarak oyun oynamanıza izin veriyor. Ses efektleri ise çok hoş seçilmiş diyebilirim.  

incelediğiniz bir pozisyonu da veritabanı içinde arayabiliyor. Hatta Arama hızı diğer programlar arasında en iyisi diyebilirim 

Eee bu kadar tanıtımdan sonrası sizlere kalmış.  İndirin ve benim gözümden kaçan ama sizin çok hoşunuza gidecek bir özelliğini keşfederseniz yanıt olarak ekleyebilirsiniz. Hepinize bol satrançlı günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder