8 Eylül 2017 Cuma

VERİTABANINIZ VAR MI?

Bu sitede dolaşıyor ve sürekli satranç videoları izliyorsanız , açılışları incelerek devam yollarını araştırıyorsanız elinizin altında sürekli olması gereken  en önemli yardımcınız bir veritabanıdır.

Veri tabanları aslında her program  yayımcısı tarafından kendi programına özgü hazırlanır.  Mesela Chessbase bu tarz veritabanı programlarının en meşhurlarıdır. Ancak ücretler euro bazında ve avrupa standartlarında olunca maalesef ülkem sporcuları için harçlık biriktirerek alayım mı, almayayım mı? bocalaması başlıyor.


Sonra bilgisayardan anlayan bir arkadaşınız size gelip olum internette crackı vardır dur hallederiz diyerekten bilgisayarınıza programla birlikte onlarca virüsü de ekleyince kara kara düşünmeye başlarsınız.

Merak etmeyin hem para vermek zorunda hemde kaçak yazılım bulmak zorunda değilsiniz. Kingbase  sizi bu veritabanı arama derdinden kurtarıyor. Aslında scid i sitesinden indirdiğinizde kendi içinde bir veritabanı ile geliyor ama  siz güncel bir veritabanı arıyorsanız maalesef sizi o mutlu etmeyecektir.  Kingbase ise yıllık bir ana sürüm ve her ay bir güncelleme sürümü çıkarıyor. Yani ana sürümü bir kez indirerek(175mb) sonrasında ise her ay birkaç megabyte lık güncellemeleri indirip ana dosyanıza import ederek her daim en güncel veritabanına sahip olabilirsiniz.

http://www.kingbase-chess.net

Öncelikle bu veritabanı içirisinde 200,000 oyun var ve bu oyunlar genellikle dünya turnuvalarından saygın oyunlar. Bu oyunları inceleyebilir, kurduğunuz bir pozisyonun daha önce oynanıp oynanmadığını inceleyebilirsiniz. Ya da sporcuların en cok oynadıkları hamleleri ağaç şeklinde görerek devam yollarını da inceleyebilirsiniz. Yani iyi bir veritabanı çok işinize yarar.

Kingbase aynı veritabanının 3 farklı türünü yayınlıyor. PGN(genel satranç programları için), Sci(scid türevleri için) ve CBF( chessbase için). Ben scid programı kullandığım için scid uzantılı olanı indirdim.

Scid ile veritabanını açtığımda ise oyunlistesi ekranından database üzerine sağ tıklayarak startup load (açılışta yükle) seceneğini aktif ettim.

Aklınıza takılan sorular olursa lütfen yorum olarak yazın. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Hepinize bol satrançlı günler dilerim.

1 yorum: