16 Ekim 2013 Çarşamba

Arena Programı Kitap Yönetimi

Satranç Programları sizlerle oyun oynarken veya analiz yaparken motorları kullanır. Ancak analiz sırasında özellikle açılışlarda her hamleden sonra tekrar tekrar analiz yaptıkları için hamle süresi uzar ve bu durum sizi oyundan biraz soğutabilir. Hatta bilgisayarınızın işlemcisinden  şüphe etmenize neden olabilir.



Bu gibi durumlar için her programın kendine ait bir kitap yönetimi olur. bu kitapler genellikle AÇILIŞ , OYUN ORTASI veOYUN SONLARI olarak üçe ayrılır. Ama Oyun ortası ve oyun sonlar kitaplar çok büyük boyuntlara sahip olduklarından ve çok kullanışlı olmadıklarından pek tercih edilmezler yada çok güçlü sunucularda çalışırlar.

Ancak açılış kitapları oynanmış yüzlerce oyunun belirli bir düzene sokularak sınıflandırılması ile oluşurlar. Böylece Açılışta yaptığınız bir hamleden sonra en çok yapılan hamleleri sıralar ve motorlardan çok daha hızlı bir şekilde size cevap verirler.

Arena programı kendi içinde "perfect2010.abk" adlı bir kitapla gelirler. Bu kitap Sedat CANBAZ tarafından hazırlanmıştır. Ancak daha sonra cok daha gelişmiş olan "perfect 2012.abk yayınlanmıştır.


Bu dosyayı indirdikten sonra Arena klasörünün içindeki books klasörünün içine kopyalayınız.
Daha sonra arena programı açıkken Ctrl+alt+b tuşuna basarak yada aşağıdaki resimde gösterildiği yerden kitap yönetimi ekranını açınız

Daha sonra açılan pencereden gerekli ayarları yaparak tamama tıklayınız

Son olarak motorların bu kitabı kullanabilmeleri için minik bir ayar yapmamız gerekiyor.

Arena programında f11 tuşuna basarak yada aşağıdaki resimdeki gibi motor yönetimi ekranını açalım





açılan pencereden Detaylar  ve yan taraftandan da Kitaplar butonlarına tıklayarak aşağıdaki kullanacağınız motorlarların her biri için "Bu Motor'a Arena Ana Kitabını Kullan" tikini işaretleyerek uygula ve tamam butonlarına tıklayınız.
Artık Arena programınızın daha hızlı analiz yaptığını ve size daha hızlı cevap verdiğini göreceksiniz.






2 yorum:

  1. ponder nedir motor turnuvalarında açıkmı kapalımı daha sonuç verir?

    YanıtlaSil
  2. merhabalar ali bey

    ponder sürekli düşünme demektir. bir motorun ponderini açarsanız siz analize istemesenizde düşünmeye başlar diye biliyorum ama tam olarak emin değilim belki başka bir fonksiyonu vardır. Ama en kısa zamanda daha detaylı incelemeye çalışasağım. bu aralar fazla yoğınluktan dolayı pek bilgisayar başına oturduğum söylenemez. :)

    YanıtlaSil